Biber, Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahildir. Ilık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde çok yıllık bir kültür sebzesidir.
GENETİĞİ:
Büyün biberler 2n=24 kromozomludur. Bunun yanında erkek ve dişi organınınn farklı zamanlarda döllenme olgunluğuna erişmeleri nedeniyle %3-30 oranında yabancı döllenme görülmektedir. Bu nedenle tohumluk yetiştiriciliğinde izolasyon mesafelerine dikkat etmek gerekmektedir.
1 gr. Biber tohumu 150-180 adet arasındadır.
İKLİM:
Biber, ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Soğuk iklimden korkar. En uygun sıcaklık isteği 20-30 °C dir. Biberler 5°C ye kadar hayatiyetini devam ettirirler. Yalnız 8°C’den sonra tomurcukların oluşumu durur. 35°C ‘nin üzerindeki sıcaklıklarda bitki gelişmesi ve büyümesi çok yavaşlar. 45°C den sonra büyüme tamamen durur. Yüksek sıcaklıklarda meyvelerde acılaşma başlar. Biberler ışık yoğunluğundan hoşlanırlar. Işık yoğunluğunun düşmesi biberde bol yapraklanmaya buna mukabil meyve oluşumunu azaltır. Işık yoğunluğunun artması meyve oluşumunu arttırır.
Gece sıcaklığı 20-25°C lerde olduğu zaman meyve oluşumu ve meyvedeki tohum tutumu olumlu olarak etkilenmektedir. Gece sıcaklığının düşük olduğu zamanlarda biberler partenokarpik yada çok az tohuma sahip meyveler meydana getirirler. Ayrıca düşük sıcaklıklar meyve büyümesi ve şeklinide etkilemektedir.
TOPRAK:
Biberler toprak isteği yönünden pek seçici olmamakla beraber iyi bir gelime ve verimlilik için oldukça derin, su tutma özelliği iyi, besin ve organik maddece zengin tınlı topraklarda iyi sonuç verirler. Kökleri narin olduğundan ağır killi, havasız ve su tutan topraklarda iyi sonuç alınamaz. Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar uygundur. Biber toprak PH’sının 6.0-6.5 olmasını ister.
GÜBRE:
Biber yetiştiriciliğinde dekara 3-4 ton çiftlik gübresi önerilmektedir. Biber yetiştiriciliğinde aşırı azot’tan kaçınılmalıdır. Yüksek oranlı azotlu gübre kullanımı meyve olgunlaşmasının gecikmesine neden olmaktadır. Domateste olduğu gibi azotun 1/3’ü dikimle birlikte diğer 2/3’ü çiçeklenme ve meyve tutumunda verilmelidir.
Önerilen toplam gübre miktarları: 15-20 kğ. N, 20-25 kğ. Fosforlu, 20 kğ. Potaslı gübre.
Dikim aralıkları: Sıra arası 70 cm., sıra üzeri 30-35 cm. arasında olmalıdır.
Çapalama: Tarlaya dikimden 15-20 gün sonra ilk çapa ve boğaz doldurma işlemi yapılır. İlk çapadan 3-4 hafta sonra ikinci çapa yapılır. Bundan 3 hafta sonra da üçüncü çapa yapılır.
Bu arada ilk çapadan biberlerde meyve oluşumuna kadar geçen sürede uygun aralıklarla sıra aralarını traktöre bağlı çapa makinaları ile sürmek biberlerde gelişmeyi hızlandırmaktadır.
Sulama: Domatese göre biber suyu daha çok sevmektedir. Toprak ve hava şartlarına göre biberler mevsim süresince 7-8 kez sulanmaktadır. Biberler suyu sevmekle birlikte kökleri aşırı suya duyarlıdır. Çabuk çürüyüp hastalanırlar. Özellikle su tutan topraklarda buna dikkat etmek gerekmektedir. Sulamayı dengeli yapmak gerekir. Suyun dengesiz ve gecikmeli yapılması çiçek silkmeyi ve meyvelerin küçük kalmasına neden olmaktadır.