DOMATES
Yazlık sebzeler grubunda yer alan domates ılık iklimlerde bir yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç senelik kültür bitkisidir.
ILIK VE SICAK IKLİMİ SEVERLER
Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Yetiştirme devresinde sıcaklığın en az 15°C olması gerekmektedir.
DOMATES ZENGİN TOPRAK İSTER
Domates seçici olmamakla beraber süzek, organik maddece zengin, kumlu ve kumlu-tınlı topraklarda en iyi gelişmeyi gösterir. Domates için uygun toprak pH'sı : 5-7,5 ‘dır.
MÜNAVEBE GEREKLİDİR
Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hastalık, zararlıların o toprağa yerleşmesi ve hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olduğundan, bu sebze türleri arka arkaya aynı tarlada yetiştirilmemelidir. Bu nedenle 4-5 yıllık bir münavebe gerekir. Bu 5 yıl içinde bir defa da hububat ekilerek tarlanın dinlendirilmesi yetiştiriciliği olumlu yönde etkiler. Bu mümkün olmadığı taktirde en az 3 yıllık bir münavebe şarttır.
DOMATES İÇİN MÜNAVEBE BİTKİLERİ!
Domates için en iyi münavebe bitkileri ıspanak, marul, havuç, fasulye, bezelye ve kerevizdir. Münavebe planının uygulanması zararlı ve hastalık problemlerini azaltmada etkili bir yoldur.
ÖNCE TARLAYI HAZIRLAYALIM
Domates yetiştiriciliğinde; tarla sonbaharda derince sürülür ve ilkbahara kadar tezekli olarak bırakılır. İlkbaharda dikimden önce toprak tavında iken 20 cm derinlikte pullukla tekrar sürülür. Diskaro geçirilir, gerekirse rotavatörle de işlenerek toprak dikime hazırlanır.
ÇİFTLİK GÜBRESİ ŞART!
Gübreleme toprağın yapısına ve içerdikleri besin maddelerine göre değişmekle beraber sonbaharda derin sürümden önce dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir.
TİCARİ GÜBREYİ TOPRAK ANALİZİNE GÖRE UYGULA!
Gübrelemeden önce toprak analizleri yaptırmak ve bu sonuçlara göre gübreleme yapmak gerekir. Çok değişik gübre tavsiyeleri bulunmakla beraber bizim çiftçilere tavsiye ettiğimiz ticari gübreleme şekli şöyledir:
40 kg N'lu gübre (1/3'ü %21'lik Amonyum sülfat)
(2/3'ü %26'lık Amonyum nitrat)
60 kg %16-18'lik Süper fosfat,
20 kg %48-50'lik Potasyum sülfat.
GÜBRE
N : P : K = Azot : Fosfor : Potasyum
Azot: Yeşil aksamı oluşturur
Fosfor: çiçek ve meyve oluşturur
Potasyum: meyve kalitesini oluşturur.
GÜBRE UYGULAMA ZAMANINA DİKKAT!
- Süper fosfatın tamamı ilkbaharda sürümden önce pulluk altına verilmelidir.
- Potasyum sülfatın 2/3'ü ile Azotlu gübrenin 1/3'ü Amonyum sülfat olarak dikim ile birlikte verilmelidir.
- Potasyum sülfatın geri kalan kısmı ile Azotlu gübrenin 1/3'ü Amonyum nitrat olarak ilk meyve tutumunda,
- Azotlu gübrenin 1/3'ü de yine Amonyum nitrat olarak ilk hasattan sonra verilmelidir.
AZOT İKİ DEFA DA VERİLİR
Domateste bitkinin ilk gelişme devresinde bitki tarafından alınan azot miktarı oldukça düşüktür. Fakat bundan sonra hızlanır. Bu nedenle azotlu gübrenin bir kaç seferde verilmesi daha yararlıdır.